Maison
L'historie
Recommendation Acteurs
Parties
La Ville
Les prix, les réalisations
Livres et Films
Mon autre blog
L'écrivian

La Ville

Avagy pár szót a történet helyszínéről, Montréalról...

Montreal Kanada egyik varázslatos nagyvárosa Québec tartományban. Nyolcmilliós város, az előfaluival, elővárosaival együtt. Piros lámpás körzete, a hírhedt Main messze híres, morbid turizmusa hozza számára a pénzt. 
A városnak hat városrésze van:
1. Vieux-Montréal - Quartier international
Ez a városrész a Szent Lőrincz folyó mellett fekvő történelmi belváros. A 19. századig a kontinens egyik legjelentősebb hajózási, kereskedelmi és pénzügyi központja volt. Macskaköves utcák, átalakított múzeumok, a kiürített ipari épületekben irodákat rendeztek be, új stílusból merítkezve. 
2. Centre Ville - Quartier chinois
A körzet a Mont Royal lábánál fekszik, tipikus kozmopolita nagyváros: sakktáblaszerűen elrendezett felhőkarcolók, színház, opera, kortárs művészet, művészet, szépséges sugárutak. Itt található a város híres angol nyelvű egyeteme a McGill - a történetben említett felsőoktatási intézmény -. 
3. Quartier latin - Village - Parc Jean Drapeau 
Diákkocsmák, bárok és mozik, viktóriánus lakóházak. Itt található a Forma-1-es pálya, és a Drapeau-park. Jelentős a homoszexuális közösség.
Az olimpiai stadion
4. Plateau Mont Royal 
Valaha szegények, és munkások lakta terület lett Észak-Amerika egyik legfelkapottabb területe: bohém, hajmeresztő lépcsőkkel felruházott házak, színek uralják a teret.
5. Mont Royal - Outremont - Westmount
Hatalmas zöld parkjai valóságos gyógyírként szolgálnak a nagyvárosi levegőtől fulladozóknak. Érdekessége, hogy csúcsainál direkt nem építenek magasabb felhőkarcolókat Montréalban. 
6. Mile End - Petite Italie - Quartier olympique
Mediterrán hangulatú, kicsiny negyedei egyre felkapottabbak. Itt található a város olimpiai stadionja, amit az 1976-os olimpiára emeltek. A környéket neoklasszista középületek, és régi ipari épületek díszítik.
A város érdekessége, hogy Amerika egyetlen francia anyanyelvű tartományának központi városa, és hogy rengeteg régi, kihalt zárda, és egyházi park áll a területén, amelyeket az önkormányzat nem bontott le. A tartomány vallása katolikus, elég mélyen hívők itt az emberek. 
A népszerű Dr. Csont című tévés sorozatot ihlető könyv például itt játszódik, az írónője is itt él.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése